Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı: Kızamık Vakalarındaki Artışın Temel Nedeni Aşı Reddi

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Dünyada ve Türkiye’de Kızamık Vakaları Artıyor

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergin Çiftçi, dünyada ve Türkiye’de kızamık vakalarında artış görüldüğünü ve bunun en temel nedeninin aşı reddi ve kararsızlığı olduğunu bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Verilerine Göre Endişe Verici Durum

DSÖ Avrupa Bölge Ofisi, Ocak-Ekim 2023 arasında bölgedeki üye devletlerde 30 binden fazla kızamık vakasının bildirildiğini açıkladı. 2022’ye göre bu artış 30 katı geçmiş durumda. DSÖ’nün kızamık konusunda teknik danışmanı Natasha Crowcroft, kızamık kaynaklı ölümlerde yüzde 43 artış olduğunu ve artışın endişe verici olduğunu vurguladı.

Aşı Reddi ve Kararsızlığı Vakaları Artırıyor

Prof. Dr. Çiftçi, kızamık vakalarındaki artışın temel nedeninin aşı reddi, kararsızlığı ve aşı karşıtlığı olduğunu belirtti. Aşılanmayan çocukların kızamık geçirme riskinin yüksek olduğunu vurguladı ve aşılamanın en önemli koruyucu önlem olduğunu ifade etti.

Aşılama Programlarına Dikkat Çekildi

Prof. Dr. Çiftçi, Türkiye’de etkili aşılama programları uygulandığını ve çocukların büyük çoğunluğunun kızamığa karşı aşılandığını belirtti. Ancak bazı çocukların aşılanmamasının hastalık riski oluşturabileceğini söyledi ve çocukluk çağı aşılarının eksiksiz yapılması gerektiğini vurguladı.

Çiftçi, ailelere çağrıda bulunarak, “Kızamık aşısı dahil tüm çocukluk çağı aşılarının mutlaka eksiksiz yaptırılması gerekiyor” dedi.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!