Araştırma: Demans Riski Taşıyan Yetişkinlerde Navigasyon Yeteneği Azalabilir

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Araştırmanın Ortaya Koyduğu Sonuçlar

Araştırmacılar, 25 yıl öncesine kadar genetik veya yaşam tarzı faktörlerinin mekansal navigasyonu azalttığı için demans riski taşıyan yetişkinler olduğunu tespit etti. Alzheimer ve Demans: Alzheimer Derneği Dergisi’nde yayınlanan çalışma, 43 ila 66 yaşları arasındaki 100 risk altındaki bireyin biliş ve yön becerilerini test etti. Araştırmacılar, Alzheimer’a yakalanma riski daha yüksek olan kişilerin, diğer bilişsel testlerde herhangi bir bozulma olmaksızın, navigasyon görevinde sorun yaşadığını buldu.

Erken Teşhis ve Önemi

Erken teşhisin yanı sıra, çalışmanın bilim insanlarının Alzheimer’ın ilerleyişini daha iyi anlamalarına yardımcı olması umuluyor. İngiltere’deki University College London’dan Dr. Coco Newton, “Sonuçlarımız, bu tür yön bulma davranışı değişikliğinin Alzheimer hastalığında en erken teşhis sinyalini temsil edebileceğini gösterdi.” dedi. Dr. Newton, bulguları değerlendirerek insanların daha zamanında ve doğru tanı almasına yardımcı olacak bir tanısal klinik karar destek aracı geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Uzman Görüşleri

Alzheimer Derneği’nden Dr. Richard Oakley, “Bugün doğan her üç kişiden birinin demans geliştireceğini ve erken ve doğru tanının hayati önem taşıdığını” vurguladı. Dr. Oakley, Alzheimer için risk faktörleri arasında hatalı gen, aile öyküsü ve düşük fiziksel aktivitenin yer aldığını belirtti. Ayrıca, demansın çok erken belirtilerinin hafif olduğunu ve tespitinin zor olabileceğini ancak yön bulma sorunlarının Alzheimer hastalığındaki ilk değişikliklerden bazıları olduğunu ifade etti. Bu araştırmanın hastalığa özgü değişiklikleri erken tespit etme ve demansla yaşayan insanlara yardımcı olma konusunda umut verici olduğunu dile getirdi.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!