Biden, Irak Başbakanı Kazımi ile ilk görüşmesini gerçekleştirdi: Erbil saldırıları ele alındı

Biden, Irak Başbakanı Kazımi ile ilk görüşmesini gerçekleştirdi: Erbil saldırıları ele alındı
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

ABD Başkanı Joe Biden ile Irak Başbakanı Mustafa Kazımi arasında ilk telefon görüşmesi gerçekleştirildi. İkili arasındaki görüşmede, Irak’ta son günlerde yaşanan roketli saldırıların ele alındığı bildirildi.

Bağdat yönetimi tarafından yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’yi telefonla aradığı belirtildi. 

Erbil’de ABD üssüne yapılan roketli saldırıdan 8 gün sonra gerçekleşen görüşme, seçildikten sonra Biden’ın Irak başbakanı ile yaptığı ilk telefon görüşmesi olma özelliğini taşıyor.

Görüşme ayrıca, Biden’ın İsrail’den sonra Ortadoğu’daki ikinci görüşmesi ve bir Arap liderle yaptığı ilk görüşme.

Irak’ın Erbil kentinde ABD askeri üssünün de bulunduğu bir havaalanına füzeli saldırı düzenlendiği bildirildi
© REUTERS
Erbil’de ABD askeri üssünün de bulunduğu havaalanına saldırı

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, ikili arasındaki görüşmeyle ilgili olarak “Erbil’deki saldırılar görüşüldü ve faillerinin tamamıyla sorumlu tutulması gerektiği konusunda mutabık kalındı” ifadelerine yer verildi. 

Açıklamada ayrıca, Biden’ın ‘Irak’ın egemenlik ve bağımsızlığına olan desteğini teyit ettiği’ bilgisine yer verildi. 

Kazımi de, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Biden ile güvenlik ve ikili ilişkiler üzerine bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi. Kazımi, “Bölgesel barış ve istikrarı sağlamak için Irak-ABD bağlarını ve IŞİD ile mücadelede işbirliğini güçlendirme taahhüdümüzü yeniden teyit ettik.”

I spoke to @POTUS today.
We reaffirmed our commitment to bolstering Iraqi-US ties for the benefit of our peoples and cooperation in fighting Daesh to ensure regional peace and stability.
Strategic Dialogue continues to serve as a roadmap for the future.

— Mustafa Al-Kadhimi مصطفى الكاظمي (@MAKadhimi) February 23, 2021

Kazımi’nin ofisinden yapılan açıklamada da, iki tarafın da ‘Irak’taki diplomatik misyonların korunmasının ve bölgeyi istikrarsızlaştırma girişimlerinin engellenmesinin önemini vurguladığı’ belirtildi.

Bağdat’taki ABD konsolosluğuna yönelik düzenlenen roket saldırıları geçen 3 ay içerisinde artış gösterdi. Pazartesi günü de, Iraklı ve ABD’li yetkililer, Yeşil Bölge’ye Katyuşa roketleri fırlatıldığını açıkladı. 

© REUTERS / Carlos Barria
ABD, Erbil’de gerçekleşen füze saldırılarını kınadı

The National’e açıklamalarda bulunan bir diplomatik kaynak, ikili arasındaki görüşmede Erbil saldırılarıyla birlikte terörle mücadele ve iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geliştirilmesi konularının da ele alındığını söyledi. 

Biden yönetimi, saldırıyla ilgili soruşturmada Irak’a eşlik ettiğini ve uygun zamanda yanıt verileceğini söyledi.

ABD Dışişleri Sözcüsü, pazartesi günü yaptığı açıklamada “Kendi zaman çizelgemize göre hesaplanan bir şekilde ve seçtiğimiz yer ve zamanda yanıt vereceğiz” açıklamasında bulunmuştu.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!