Çinli Kadının Çift Kuş Gribi Nedeniyle Ölümü DSÖ’yü Harekete Geçirdi

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Dünya Sağlık Örgütü, Çinli Kadının Çift Kuş Gribine Yakalanarak Ölümünü Araştırıyor

Çin’de ismi açıklanmayan bir kadının hem grip hem de ölümcül kuş gribine yakalanarak ölmesi, Dünya Sağlık Örgütü’nün dikkatini çekti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 60’lı yaşlarında olduğu belirtilen kadının, hem grip virüsüne (H3N2) hem de kuş gribi virüsüne (H10N5) maruz kalarak yaşamını yitirdiğini duyurdu.

İlk Kez Bir Kadın Çift Kuş Gribinden Hayatını Kaybetti

Bu olay, ilk kez bir kadının çift kuş gribinden ölmesi olarak kaydedildi. DSÖ, kadının ölmeden kısa bir süre önce ördek satın aldığını ve ördeğin hastalığın kaynağı olduğunu açıkladı. Kadının H10N5 ve H3N2 virüslerine maruz kaldığı belirtildi.

Kadın Belirtiler Gösterdikten 3 Gün Sonra Hastaneye Yatırıldı

Kadının Anhui bölgesinde yaşadığı ve öksürük, boğaz ağrısı ve yüksek ateş gibi belirtiler gösterdiği belirtildi. Bu belirtilerden 3 gün sonra hastaneye kaldırıldı. Ardından 5 gün sonra daha büyük bir hastaneye nakledildi. Ancak kısa bir süre sonra hayatını kaybetti.

Ördek Etinden Alınan Örneklerde Kuş Gribi Virüsü Tespit Edildi

DSÖ sözcüsü, kadının 26 Kasım 2023 tarihinde ördek satın aldığını ve bu şekilde canlı kümes hayvanlarına maruz kaldığını açıkladı. Buzdolabında saklanan ördek etinden alınan örneklerde, yedi örnekte H10N5 virüsü, iki örnekte ise H3N2 virüsü tespit edildi. Kadının domuzlarla veya diğer memelilerle teması olmadığı belirtildi.

Kuş Gribi Enfeksiyonunun Belirtileri ve Riskleri

DSÖ yetkilileri, insanlarda görülen kuş gribi enfeksiyonlarının yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve kas ağrıları gibi belirtilerle birlikte seyrettiğini söyledi. Ayrıca, virüsün hızla ciddi akciğer enfeksiyonu, akut solunum sıkıntısı sendromu ve hatta değişmiş zihinsel durum veya nöbetlere ilerleyebileceğini belirtti. DSÖ, H10N5 virüsünün kuş popülasyonlarında yayılmasını izlemek için gözetim önlemlerinin önemli olduğunu vurguladı.

DSÖ, Yüksek Riskli Ortamlardan Uzak Durulmasını Tavsiye Ediyor

DSÖ yetkilileri, benzer vakaların yaşanmaması için yüksek riskli ortamlardan uzak durulması konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca, H10N5 virüsü ve diğer H10Nx alt tipleriyle ilgili daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtti. DSÖ, hayvan popülasyonları arasında H10N5 virüslerinin epidemiyolojisinin belirlenmesi için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!