Kiev: İngiliz şirket, Ukrayna’nın hücumbotlarını donatmaktan vazgeçti

Kiev: İngiliz şirket, Ukrayna’nın hücumbotlarını donatmaktan vazgeçti
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Eski Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko’nun danışmanı Biryukov, İngiliz Rolls-Royce şirketinin Ukrayna donanmasının Kentavr hücumbotları için donanım satmaktan vazgeçtiğini bildirdi.

Eski Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko’nun danışmanı Yuriy Biryukov, Facebook hesabından paylaştığı mesajda İngiliz Rolls-Royce şirketinin Ukrayna donanmasının Kentavr hücumbotları için donanım satmaktan vazgeçtiğini ifade etti.

Hayalet gemi uyarısı
© AP Photo
Ukrayna donanması nasıl parasızlıktan ‘ölme’ noktasına geldi?

Kentavr hücumbotlarının yapımıyla ilgili durumun ‘karmaşık bir polisiye hikayesine benzemeye başladığını’ yazan Biryukov, “Gemilere tazyikli su fırlatıcılarını teslim etmesi gereken Rolls-Royce, teslimata beş gün kala çift kullanımlı malzemeleri tedarik etme izninin eksikliğini gerekçe göstererek bunu yapmaktan vazgeçti. Bu şaşırtıcı bir şey, zira (Rus devriye botları) Raptor’ların donatıldığı su püskürtücüleri rahatlıkla tedarik ediyorlar. Bir işin kişisel bir şey olmadığını varsaymak korkutucu” ifadelerini paylaştı.

Yapımı tamamlanmış iki Kentavr hücumbotunun, komuta merkezinin kabul komisyonu oluşturma emrini imzalayamadığı için hala ordunun hizmetine girmediğine dikkat çeken Biryukov, “Rıhtım duvarında iki yıldır beş gemi beklemede. Hareket yok. Bu bir polisiye mi? Yoksa sabotaj mı?” diye yazdı.

Kentavr hücumbotları Pyotr Poroşenko’nun Devlet Başkanlığı döneminde üretiliyordu, ilki Eylül 2018’de suya indirilmişti. Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi eski sekreteri Aleksandr Turçinov, söz konusu gemilerin ‘en iyi dünya örneklerine tamamen uygun olduğunu’ açıklamıştı.

Çoklu roketatar sistemi, ayrıca ağır makineli tüfek ve roketatarlı iki savaş modülü ile donatılan Kentavr’lar, 40 deniz mili hız geliştirebiliyor ve standart silah donanımlı 36 deniz piyadesi taşıyabiliyor.

Temmuz başlarında gemilerin üretildiği fabrikanın yönetim kurulu başkanı ve eski savunma bakan yardımcısı hakkında, başta Gürza-M ve Kentavr botları olmak üzere Ukrayna ordusuna düşük kaliteli ekipman tedarik etmekten dava açılmıştı.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!