Konya’da Obruk Oluşumları Yerleşimleri Tehdit Ediyor

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Jeoloji Uzmanları Uyarıyor: Obruklar Depremlere Davetiye Çıkarabilir

Konya’nın Çumra ilçesine bağlı iki mahallede geçen hafta meydana gelen 15 obruk, obruk oluşumlarının önemini bir kez daha gündeme getirdi. Pamukkale Üniversitesi Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar, obrukların oluşumunda kireç taşlarının zamanla çözülmesi ve zeminin çökmesinin etkili olduğunu belirtiyor.

Riskli Bölgelerde Depremlerin Etkisi

Prof. Dr. Kumsar, bu tür yer altı boşluklarının yerleşim bölgeleri için risk oluşturduğunu vurgulayarak, depremlerin bu bölgelerde daha büyük çöküntülere yol açabileceğini ifade ediyor. Yer altı boşluklarının detaylı bir şekilde incelenmesi ve kent planlamasının buna göre yapılması gerektiğini belirtiyor.

Yer Altı Sularının Bilinçsiz Kullanımı Artan Riski Tetikliyor

Doç. Dr. Barış Semiz, Denizli’nin Çivril ilçesindeki obrukta yapılan çalışmalarda, kontrolsüz yer altı suyu kullanımının obruk oluşumlarını hızlandırdığını belirtiyor. Karbonatlı kayaçlar üzerinde yapılan tarımsal sulamaların dikkatli bir şekilde yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Kaçak Kuyular Felakete Davetiye Çıkarıyor

Doç. Dr. Semiz, karbonatlı kayaçların bol olduğu bölgelerde yer altı su seviyesinin düşmesinin obruk oluşumlarını hızlandırabileceğine işaret ediyor. Ayrıca, kaçak kuyuların denetlenememesinin ve hızla açılmasının, felaketlere zemin hazırladığını belirtiyor.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!