Rusya Futbol Federasyonu, Ukrayna’nın EURO 2020 formasını UEFA’ya şikayet etti

Rusya Futbol Federasyonu, Ukrayna'nın EURO 2020 formasını UEFA'ya şikayet etti
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Rusya Futbol Federasyonu, Ukrayna Milli Futbol Takımı’nın EURO 2020’de giyeceği ‘Kırım haritalı’ forma nedeniyle Avrupa Futbol Federasyonları Birliği’ne (UEFA) itirazda bulundu.

Ukrayna Milli Futbol Takımı, EURO 2020 için hazırlanan yeni formasını tanıtmış, formanın üzerindeki Ukrayna sınırları içinde Kırım’ın yer alması Rusya’da tepkiyle karşılanmıştı. Formaya bir tepki de Rusya Futbol Federasyonu’ndan geldi.

Federasyon, UEFA’ya yaptığı başvuruda Ukrayna formasının siyasi olduğunu ve bunun diğer ülkelerin de formalarını siyasi mesajlar vermek için kullanmasına yol açabileceğini vurguladı.

Federasyon, Ukrayna formasının UEFA’nın formalar üzerinde siyasi mesajlar verilmesini yasaklayan ilkelerini ihlal ettiğinin altını çizdi.

Rusya Futbol Federasyonu’nun başvurusunun ardından Instagram hesabından açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, “Ukrayna Milli Futbol Takımı’nın yeni forması, diğerleri gibi değil. Nasıl şaşırtacağını biliyor. Ukrayna halkını birleştiren birçok önemli sembole sahip” ifadelerini kullandı.

UEFA, konuya ilişkin bir açıklama yaparak Ukrayna formasının diğer tüm takımların forması gibi UEFA tarafından ilgili kurallara uygun olarak onaylandığını belirtmişti.

Formanın ense bölümündeki iç ve dış yüzlerde ise ‘Slava Ukraine’ (Yaşasın Ukrayna) ve ‘Geroyam Slava’ (Yaşasın Kahramanlar) ifadeleri yer alıyor.

‘Yaşasın Ukrayna – Yaşasın Kahramanlar’ selamı, İkinci Dünya Savaşı’nın başında Nazilerin işbirlikçileri olan aşırı sağcı Ukraynalı Milliyetçiler Örgütü (Rusya’da yasaklı) üyeleri tarafından selamlama sloganı olarak kabul edildi.

‘Yaşasın Ukrayna’ sloganı, 1980’lerin sonu 1990’ların başında bazı milliyetçi siyasetçiler tarafından mitinglerde kullanılmaya başlandı.

Slogan, 2014 yılındaki darbe girişimi ile Maydan olayları sırasında ve sonrasında ülkenin güneydoğusunda başlayan çatışmaların ardından Ukrayna’daki neo-Nazi ve aşırı milliyetçi gruplar tarafından daha sık bir şekilde kullanılır oldu ve hükümet tarafından resmi selamlama ifadesi yapıldı.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!