Sağlık Raporu

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

İşe yeni başlayan çalışanlar, işin niteliği ile iş yerinin tehlike sınıfına göre belirli aralıklarla yapılan işe uygun olup olmadığına dair işyerinde çalışabilir işe giriş sağlık raporu almak zorundadır. Çalışma düzenine işçinin sağlığının elverişli olup olmadığı bu rapor sayesinde tespit edilmiş olur.

İşe Giriş Sağlık Raporu Nedir?

İşe giriş sağlık raporu, işverenlerin işe yeni başlayan çalışanlarından alması gereken bir belgedir. Bu rapor, işçinin çalışma koşullarına uygun sağlık durumu olup olmadığının tespit edilmesini sağlar. “İşe Giriş raporu veya Periyodik Muayene Formu” diğer bir deyişle EK2 olarak adı geçen 2 sayfalık form içinde işçinin sağlık durumunu gösterir bazı bilgiler yer alır.

İşe Giriş Sağlık Raporu Bilgileri

Mevzuatlara göre işverenlerin çalışanlarından alması gereken İşe Giriş için sağlık raporu Sağlık Formu veya diğer bir adıyla Periyodik Muayene Forumu’nda çeşitli bilgiler yer alır. Bunlar arasında ilk olarak çalışan bilgileri yer alır. İşçinin adı soyadı, TC kimlik numarası, doğum tarihi, adres gibi kişisel bilgiler dışında talep edilmesi halinde bir adet vesikalık fotoğraf bulunur. Ayrıca işverenler genellikle işçisinden “İşe giriş muayene formu olmayı kabul ettiğimi ve muayene olduğum esnada verdiğim bilgilerin doğru ve eksiksiz olduğunu beyan ederim.” şeklinde yazılı ve imzalı metin de alabilir.

Sağlık Raporunda Tıbbi Anamnez

Periyodik muayene formu üzerinde tıbbi anamnez kısmı da bulunur. Bu bölümde işçinin sağlık durumuna ilişkin detaylı bilgi almayı kolaylaştıran şu sorular yer alır:

  • Son bir yıl içerisinde Hastanede yattınız mı?
  • Son bir yıl içinde ameliyat oldunuz mu?
  • Son bir yıl da İş kazası geçirdiniz mi?
  • Meslek Hastalıkları şüphesi ile ilgili muayene oldunuz mu?
  • Son bir yıl içinde Maluliyet aldınız mı?
  • Şu anda herhangi bir tedavi görüyor musunuz?
  • Sigara içiyor musunuz?

Sağlık Raporunda Fiziki Muayene

Işe giriş muayene raporu üzerinde tıbbi anamnez bölümünden sonra fiziki muayene bölümü yer almaktadır. Bu bölümde duyu organları, solunum, sindirim, kalp ve damar sağlığı, Kas-iskelet sistemi gibi fiziki muayene sonuçları bulunur.

Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Yeni işe başlayan kişiler iş için sağlık raporu almak istediklerinde işçinin çalışacağı işyerinin isgkatip sistemi üzerinde anlaşmalı olduğu Engin OSGB desteği ile bu rapora kolaylıkla ulaşabilirler. Bu yüzden deneyimli ve ilgili kişilerden oluşan OSGB seçiminde bulunmak da son derece önemlidir. Böylelikle en kısa sürede sıkıntısız sağlık raporu hazırlanabilir.

Gece Çalışabilir Sağlık Raporu Nedir?

Gece çalışmaları yapabilmek için sağlık raporunda gece çalışma süresinin saat aralıkları belirlenmelidir. Gece çalışma süreleri mevzuata göre en geç saat 20.00’den başlayıp en erken sabah saat 6’ya kadar 11 saat olacak şekilde gerçekleştirilir. Normal çalışma süresinin yarısından fazlası bu saatler arasındaysa gece çalışması olarak sayılır. İşveren, gece çalışmalarında çalıştıracağı işçileri gece vardiyasında görevlendirmeden evvel gece çalışmasına uygun olup olmadıklarını sağlık raporu ile belgelemelidir.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!