Şaşılık Tedavisi

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

 

Gözlerin aynı doğrusallıkta hareket etmek yerine aynı hizada olmaması ya da birbirinden farklı yönlere bakması, şaşılığı tanımlar. Normal koşullarda her iki gözün de senkronik bir şekilde hareket etmesi gerekir. Fakat şaşılık rahatsızlıklarında gözlerden biri düz bakarken diğeri dışa, yukarı ya da içe bakabilir.

 

Bu durum hem görme niteliğinizi etkileyebilir hem de görsel açıdan istenmeyen bir durumu ortaya çıkarmaktadır. Kişinin yaşam kalitesini ve ne yazık ki özgüvenini de olumsuz yönde etkileyebilir. Kimi durumlarda kayma hali her iki gözde de gözlemlenebilir.

 

Şaşılık Tanı Süreci

 

Şaşılık doğuştan olacağı gibi sonradan da ortaya çıkabilen bir problemdir. Şaşılık temel olarak içe kayma, dışa kayma ve yukarı kayma olmak üzere 3 ayrı türde incelenir. Oluşum nedenlerine bağlı olarak ise doğum sonrası meydan gelen şaşılık, gizli şaşılık, kas felçlerinden kaynaklı şaşılık ve yetişkin dönemlerde rastlanılan şaşılık gibi farklı türlerden bahsedilebilinir.

 

Şaşılıktan en uygun tedavi yönteminin belirlenmesi için öncelikle şaşılık testleri ile detaylı muayene gerçekleştirilmektedir. Bilhassa çocukluk zamanlarında sorunun saptanması, tedavideki başarı oranını olumlu yönde etkiler.

 

Ailesinde şaşılık problemi olan kişilerde benzer problem görülebilmektedir. Dolayısıyla 4 yaşından küçük çocuklara düzenli olarak göz taraması yaptırılmalıdır.

 

Şaşılık Tedavi Yöntemleri

 

Şaşılık tedavisi için uygulanacak metotlar, tamamen tanı sürecinden gelen sonuçlarla ilişkilidir. Şaşılığın tipi, şaşılığın derecesi, görmenin keskinlik düzeyi ya da hastanın yaşı gibi faktörler, tedavi planında etkili olur.

 

Şaşılığın kimi biçimlerinde doğrudan gözlük tedavisine başvurulur. Eğer hastada göz tembelliği gibi bir problem tespit edilirse, tedavi sürecine göz kapama uygulaması eşlik eder. Şaşılıkta tedavi, kişinin özel hikâyesine bağlı olarak değişir.

 

Gözlükle tedavi ya da kapama tedavisi gibi seçeneklerden sonuç alamayan kişiler için ortoptik tedavi ve cerrahi müdahale gibi seçenekler ön plana çıkar. Ortoptik tedavide, her iki gözün görme becerilerinin ve derinlik hissinin yeniden kazandırılması amaçlanır.

 

Şaşılık ameliyatı ise göz küresinin dış bölümünde bulunan kaslara yönelik olarak gerçekleşir. Bu noktada belli kasların güçlerinde artırma ve azaltma işlemi yapılarak bir denge sağlanmaya çalışılır. Şaşılık ameliyatı özel bir durum oluşmadığı müddetçe ortalama 1 saatte tamamlanır.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!