Sivas’ta KKKA Vakaları Erken Görülmeye Başladı

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Prof. Dr. İlhan Çetin Uyardı: Hava Sıcaklığı Kenelerin Erken Ortaya Çıkmasına Neden Oluyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının bulaştıran kenelerin hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi nedeniyle doğada erken görülmeye başladığını belirtti.

Kenelerin Erken Ortaya Çıkması ve Vaka Sayıları

Prof. Dr. Çetin, kenelerin bahar aylarında sıcaklığa bağlı olarak ortaya çıktığını ve bu durumun KKKA vakalarını etkilediğini ifade etti. Geçen yıl gözlenen vaka sayılarında yaklaşık yüzde 50 düşüş olduğunu belirten Çetin, bu yıl ise hava sıcaklıklarının erken yükselmesiyle vakaların daha erken ortaya çıktığını vurguladı.

Tedbirlerin Artırılması Gerektiği Uyarısı

İç Anadolu Bölgesi’nde sıcaklıkların artmasıyla birlikte KKKA vakalarında artış yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Çetin, 2024 yılında tedbirlerin artırılması gerektiğini belirtti. Vatandaşları da kenelere karşı tedbirli olmaları konusunda uyardı.

Vaka Yoğunluğu ve Önlemler

Prof. Dr. Çetin, bu yıl özellikle İç Anadolu Bölgesi’nin kuzeyinde KKKA vakalarının yoğunlaştığını ve vaka sayılarının geçen yıla göre artabileceğini söyledi. Hastalıktan korunmanın en etkili yolunun kenelere karşı alınabilecek basit önlemler olduğunu vurguladı.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!