TCMB, Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi Raporunu Güncelledi

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Raporun Adı ve Amacı Değiştirildi

TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası), “Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi” adlı raporun adını bu yıl “Para Politikası” olarak değiştirdi. Raporun amacı, merkez bankalarının fiyat istikrarı sağlayarak toplumsal refaha katkıda bulunduğunu vurgulamaktadır.

Fiyat İstikrarı ve Finansal İstikrar Önemli

Raporda, TCMB’nin en önemli hedefinin fiyat istikrarını sağlamak olduğu belirtilmektedir. Bu çerçevede, fiyat istikrarını destekleyen unsurlardan biri olan finansal istikrar da gözetilmektedir.

Enflasyon Hedeflemesi ve Belirsizlik Aralığı

Raporda, enflasyon hedeflemesi rejimi çerçevesinde, hükümet ile birlikte belirlenen enflasyon hedefinin yüzde 5 olarak korunduğu ifade edilmektedir. Ayrıca, belirsizlik aralığı da önceki yıllarda olduğu gibi hedef etrafında her iki yönde 2 yüzde puan olarak korunmaktadır.

Enflasyon Tahminleri ve Referans Olma İşlevi

Rapora göre, enflasyonun gelecek dönemdeki seyrini tahmin etmek için iktisadi birimlere rehberlik etmesi amaçlanmaktadır. Enflasyon Raporu’nda açıklanan tahminler, enflasyon beklentilerine yönelik referans oluşturma işleviyle ara hedef olarak kullanılacaktır.

Hesap Verebilirlik İlkesi

Yıl sonunda gerçekleşen enflasyonun belirsizlik aralığının dışında kalması durumunda, TCMB hesap verebilirlik ilkesi gereği hükümete “Açık Mektup” yazacaktır.

Miktarsal Sıkılaştırma ve Sterilizasyon Araçları

Raporda, dezenflasyonun sağlanması ve fiyatlama davranışlarının kontrol altına alınması için miktarsal sıkılaştırma adımlarına devam edileceği belirtilmektedir. Bu adımların desteklenmesi için kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliği artırılacaktır.

Para Politikası Kararlarının Oluşturulması

Para politikası kararlarının oluşturulması, fiyat analizi, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları, talep unsurları, arz yönlü gelişmeler, likidite ve diğer finansal koşulların dikkate alınmasıyla gerçekleştirilecektir.

İletişim ve Şeffaflık

Raporda, TCMB’nin iletişim politikasının şeffaflık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkeleri doğrultusunda devam edeceği ifade edilmektedir

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!