ABD’de İlk Kez Nitrojen Gazıyla İdam Gerçekleştirildi

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

İnfaz Yöntemi İnsan Hakları Tartışmalarını Beraberinde Getirdi

İdam cezasının uygulandığı ülkelerden biri olan ABD’de, Eugene Smith isimli bir mahkum nitrojen gazıyla idam edilerek tarihe geçti. Alabama eyaletinde cinayet suçundan hüküm giyen Smith, özel bir maske takılarak nitrojen gazı soluması sağlandı ve yerel saatle 20.25’te öldü.

Nitrojen Gazıyla İnfaz Yöntemi Yeni Bir Uygulama

Nitrojen gazının kullanıldığı bu infaz yöntemi, ABD’nin yanı sıra dünyada da bir ilk olarak kaydedildi. Nitrojen hipoksisinin kullanılması, 1989 yılında Elizabeth Sennett’i öldürmekle suçlanan Smith’e verilen idam cezasının 2022 yılında zehirli iğneyle infaz edilmeye çalışıldığı ancak damar yolunun bulunamaması nedeniyle ertelendiği bilgisini de içeriyor.

İnfazın Durdurulması Talebi Reddedildi

Nitrojen gazının infaz yöntemi olarak seçilmesi, insan hakları savunucularının ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin tepkisine neden oldu. Smith’in avukatı, infazın durdurulması talebinde bulundu ancak Federal Mahkeme tarafından reddedildi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, daha önce denenmemiş bir infaz yönteminin işkence veya insanlık dışı uygulama anlamına gelebileceğini belirterek, nitrojen gazıyla infazın durdurulması çağrısında bulundu.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!