ABD’nin Oregon Eyaletinde Hıyarcıklı Veba Tespit Edildi

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Tespit Edilen Veba Vakası

Deschutes İlçe Sağlık Kurumu, Oregon eyaletinde bir vatandaşta hıyarcıklı veba tespit edildiğini açıkladı. 7 Şubat tarihinde yapılan açıklamada, hastanın sahibi ve yakın temas halinde olan kişilerin bilgilendirildiği ve gerekli tedavilerin sağlandığı belirtildi.

Veba Belirtileri

Veba belirtileri genellikle enfekte bir hayvana veya pireye maruz kaldıktan 2 ile 8 gün sonra ortaya çıkar. Bu semptomlar ani başlayan ateş, mide bulantısı, halsizlik, üşüme, kas ağrıları ve hıyarcık adı verilen gözle görülür şekilde şişmiş lenf düğümlerini içerebilir.

Tedavi ve Risk Durumu

Erken teşhis edilmezse, hıyarcıklı veba septisemik vebaya (kan dolaşımı enfeksiyonu) ve/veya pnömonik vebaya (akciğer enfeksiyonu) dönüşebilir. Ancak bu vaka erken evrede tespit edildi ve tedavi edildiği için toplum için çok az risk oluşturdu. Şu anda başka bir veba vakası bildirilmemiştir.

En Yaygın Veba Taşıyıcıları

Deschutes İlçe Sağlık Kurumu’nun açıklamasına göre, Oregon’da veba nadir görülen bir hastalıktır ve en son vaka 2015 yılında rapor edilmiştir. Veba, insanlara veya hayvanlara enfekte bir pire tarafından ısırılarak veya hastalığı taşıyan bir hayvanla temas yoluyla yayılır. Oregon’da vebayı taşıyan en yaygın hayvanlar sincaplar olmakla birlikte fareler ve diğer kemirgenler de hastalığı taşıyabilir.

Vebanın Önlenmesi

Açıklamada, vebanın yayılmasını önlemek için paylaşılan bazı ipuçlarına da yer verildi. Evcil hayvanlardan pirelerin uzak tutulmasının önemine dikkat çekilirken, pire kontrolü için uzun pantolonlar giyilmesi, çorap ve pantolon paçalarına böcek kovucu uygulanması önerildi. Aynı zamanda piknik alanlarında sincap ve diğer yabani kemirgen hayvanları beslemekten kaçınılmalıdır.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!