Kahramanmaraş Depremleri Sonrası Deprem Sigortasına İlgi Artıyor

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Marmara Bölgesi En Yoğun Deprem Sigortası İlgi Gösteren Bölge

Geçen yıl şubat ayında Kahramanmaraş merkezli yaşanan yüzyılın afeti olarak nitelendirilen depremlerin ardından Türkiye genelinde sigortalı olma eğiliminde artış yaşanmaktadır. DASK verilerine göre, ülkede en yoğun kentleşmenin yaşandığı Marmara Bölgesi, deprem sigortasına en fazla ilgi gösteren bölge olarak öne çıkmaktadır. Bölgede bulunan 4 milyon 492 bin 633 konutun %66’sında Zorunlu Deprem Sigortası bulunmaktadır. Marmara Bölgesi’ni sırasıyla Doğu Anadolu, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgeleri takip etmektedir. En düşük deprem sigortası oranı ise Karadeniz’de %46 olarak kaydedilmiştir.

Bolu İl Bazında Sigortalılık Oranında İlk Sırada!

İl bazında incelendiğinde Bolu, %91’lik sigortalılık oranıyla listenin başında yer almaktadır. Bolu’yu sırasıyla Düzce, Yalova, Bingöl ve Muğla takip etmektedir. En düşük sigortalılık oranına sahip iller ise %32 ile Gümüşhane ve Bayburt olarak belirlenmiştir. Bayburt’ta 4,816 poliçe üretilirken, Gümüşhane’de bu rakam 9,879 olarak gerçekleşmiştir. Yüzde 33 ile Hakkari, yüzde 34 ile Siirt ve Rize, sigortalılık oranının en düşük olduğu iller arasında yer almaktadır.

Deprem Sigortasında Ödeme Süreçleri ve Hızlı Tazminat Uygulamaları

24 yıldır yürürlükte olan Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında, 6 Şubat depremleri sonrasında 600 bin hasar dosyasına 35 milyar TL’lik ödeme gerçekleştirilmiştir. DASK, tazminat ödemelerini hızlandırmak adına bir dizi yeniliği hayata geçirmiştir. Avans ödemesi uygulaması ile yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar için sigorta bedelinin yüzde 20’si, orta hasarlı binalar için ise yüzde 10’u sigortalılara avans olarak ödenmektedir. Ayrıca, hafif hasarlı konut sahiplerine sigorta bedelinin yüzde 15’i muafiyet uygulanmadan ödenmektedir.

Enflasyon Koruması ve Yeniliklerle Güncellenen DASK

Zorunlu Deprem Sigortası’nda yeni yılla birlikte yürürlüğe giren yönetmelik ile sigorta bedellerine enflasyon koruması getirilmiştir. Ayrıca, DASK teminatlarına eklenen enflasyon koruması ile sigortalıların teminatlarının güncel kalması sağlanmaktadır. Sigortalıları deprem kaynaklı hasarlara karşı koruyan DASK, son dönemde artan doğal afetlerin etkilerine karşı Zorunlu Afet Sigortası ile kapsamını genişletmektedir. Yeni sistemle tek poliçe üzerinden sel gibi doğal afetlere karşı da teminat sağlanacaktır.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!