Konya-Karaman Sınırındaki Tarihi Yapılar Yeniden Keşfediliyor

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Binbir Kilise ve Değle Ören Yeri

Konya-Karaman sınırındaki sönmüş volkanik Karadağ çevresinde yer alan tarihi yapılar, Anadolu kültürü için büyük önem taşıyor. Bölgede bulunan çoğunluğu ayakta kalan kiliseler, manastırlar ve mezarlar, milattan sonra 4. ve 9. yüzyıllar arasında piskoposluk merkezi olduğu düşünülen ve Üçkuyu köyü olarak bilinen Değle Ören Yeri’nde bulunuyor.

Çalışmalar Başlatıldı

Geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle başlatılan çalışmalarda, Necmettin Erbakan Üniversitesi Tarih Bölümü Erken Hristiyan ve Bizans Sanatları Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi İlker Mete Mimiroğlu liderliğinde yeni buluntular ortaya çıkarıldı.

Dağın Kutsallığı

İlker Mete Mimiroğlu, Karadağ’ın kutsal kabul edilmesinin, çeşitli dönemlerden bu yana birçok kilisenin inşa edilmesine sebep olduğunu belirtiyor. Dağın sadece Bizans ve Hitit dönemlerinde değil, Osmanlı döneminde de kutsal kabul edildiğini vurgulayan Mimiroğlu, bölgede yapılan çalışmaların önemine dikkat çekiyor.

Yeni Keşifler

Yapılan yüzey araştırmalarında 6 yeni kilise yapısı tespit edilirken, çok sayıda lahit ve diğer mimari unsurlar da bulundu. Değle Ören Yeri’nde keşiş hücreleri, geçitler ve farklı dini ritüellerin yapıldığına dair bulgular ortaya çıktı. Ayrıca, 1900’lerde çizilen yapı planları günümüz teknolojisiyle üç boyutlu modellemeler yapılarak incelendi.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!