Lübnan ve İsrail Arasındaki Gerginlikte Yeni Gelişmeler

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

ABD Başkanı Biden’ın Danışmanı ve İsrailli Yetkililer Arasındaki Görüşme

Lübnan’da Hizbullah’a yakınlığı ile bilinen Al-Akhbar gazetesi, İsrail ve Lübnan arasında arabulucu konumdaki ABD Başkanı Joe Biden’ın Kıdemli Danışmanı Amos Hochstein’in 5 Mart’ta Tel Aviv’de İsrailli yetkililerle yaptığı görüşmeye ilişkin önemli bir haber yayımladı.

İsrail’in Lübnan’a Verdiği Süre ve Olası Senaryolar

Batılı diplomatlara dayandırılan habere göre, İsrail, Batılı ülkelere Lübnan ile sınır üzerindeki gerginliğin siyasi yollarla çözülmesi için 15 Mart’a kadar süre verdi. Kaynaklar, bu tarihten sonra sınır üzerindeki askeri operasyonların yerine topyekûn bir savaş için hazırlık yapılacağını iddia etti. ABD’nin ısrarına rağmen sadece siyasi çözümün yeterli olmadığı, sürdürülebilir bir çözüm formülü üzerinde çalışılması gerektiği belirtildi.

Geçmiş Görüşmeler ve Beklentiler

Amos Hochstein, İsrail ve Lübnan arasındaki sınır üzerinde devam eden çatışmaların durdurulması için 4 Mart’ta Beyrut ve 5 Mart’ta Tel Aviv’de hükümet yetkilileriyle bir araya gelmişti. Lübnan Başbakanı Necib Mikati ise Gazze’de ateşkes sağlandıktan sonra Lübnan cephesiyle ilgili görüşmelerin Ramazan ayında yapılma olasılığından bahsetmişti.

Çatışmalardaki Kayıplar

8 Ekim 2023’ten bu yana İsrail ordusu ve Hizbullah Hareketi arasında yaşanan çatışmalarda, 234 Hizbullah mensubu, 46 Lübnanlı sivil, 11 Emel Hareketi, 12 Hamas, 12 İslami Cihad mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 11 asker hayatını kaybetti.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!