Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Karakulak Ayda’ya Özgürlük

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Dr. Yasin İlemin, Karakulak Ayda’yı Doğaya Saladı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Dr. Yasin İlemin, “1,5 yıldır süren izleme çalışmalarımız sonucunda 7,5 kilo ağırlığındaki bir dişi karakulağa verici takarak tekrar doğaya saldık. Ayda’dan gelecek veriler, ülkemiz ve dünyadaki karakulak popülasyonunun korunmasına büyük katkı sağlayacak” dedi.

Yangınlar ve Karakulakların Habitatı

Dr. İlemin, 2021 ve 2022 yangınları ile Marmaris ve Köyceğiz’de orman ve makilik alanların yok olduğunu belirterek, “Bu alanlar ülkemizde karakulaklar için çok önemliydi. Yangınlar, karakulakların habitatlarında yıkıcı etkiye neden oldu. Bu etkiyi anlamak için 2021 sonundan itibaren yangından etkilenmemiş alanlarda bulunan karakulaklara odaklandık” şeklinde konuştu.

Uydu Vericisi ile Ekolojik Çalışmalar

Dr. İlemin, yangın geçirmemiş alanlarda bulunan karakulakların ekolojilerini ve biyolojilerini anlamak için uydu vericisi yardımıyla çalıştıklarını belirterek, “Son 1 yıldır yakalama tuzakları ile çalışma yürütüyoruz. Gece Ayda’yı yakaladık ve anestezi altına alarak gerekli ölçümleri yaptık. UHF vericili GPS tasmasını boynuna takarak Ayda’yı tekrar doğaya bıraktık” diye açıkladı.

Ayda’nın Önemi ve Geleceği

Dr. İlemin, Ayda’nın, karakulak popülasyonlarının alan kullanımını anlamalarını sağlayacak verileri sunacağını belirterek, “Ayda bize çok değerli bilgiler sağlayacak. Onu takip ederek, karakulaklar hakkında daha fazla bilgi edineceğiz” dedi.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!