Muş Ovası: Kuşların Cenneti

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Muş Ovası, Kuş Gözlemcileri ve Doğa Koruma

Muş Ovası, çeşitli kuş türlerine ev sahipliği yaparak yılın her döneminde kuş hareketliliği yaşanıyor. Kışın sıcak bölgelere göç eden binlerce kuş, ilkbahar ve yaz aylarını Muş Ovası’ndaki sulak alanlarda geçiriyor. Özellikle Murat ve Karasu nehirleri ile Bulanık ilçesindeki Haçlı Gölü kıyıları, göçmen kuşların konaklama ve üreme alanları arasında öne çıkıyor.

Doğa Koruma ve Kuş Gözlemcileri

Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğü ekipleri ve kuş gözlemcileri, Muş Ovası’nda sürekli denetim yapıyor. Bu ekipler, kuş türlerini kayıt altına almanın yanı sıra sulak alanların korunmasına da katkı sunuyor. Telli Turna Doğa Koruma Derneği Başkanı Kasım Avci, Muş’un kuşlar için önemli bir üreme ve konaklama merkezi olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin göçmen kuşlar için önemli bir ülke olduğunu belirtiyor.

Kuş Türlerinin Çeşitliliği

Kasım Avci, Türkiye’nin farklı kuş türlerinin göç rotalarından birinin Muş Ovası’ndan geçtiğini ifade ediyor. Muş’un sahip olduğu sulak alan zenginliği, çeşitli kuş türlerinin burada yaşamını sürdürmesine olanak sağlıyor. Toy kuşları, Telli turna, saz horozu, mezgeldek, sürmeli kız kuşu gibi pek çok kuş türü Muş Ovası’nda kuluçkalarını yaparak nesillerini devam ettiriyor.

Avci, “Muş, kuşların ana vatanıdır. Kış mevsiminde dahi göç etmeyen veya kısmen göç eden kuş türleri burada bulunuyor. Bu nedenle bölge, uluslararası anlamda nesli tehlike altında olan kuş türlerine de ev sahipliği yapmaktadır. 2014 yılından bu yana Muş’ta gerçekleştirdiğimiz araştırmalarla koruma bilincine katkı sağlamaya çalışıyoruz.” diyor.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!