Narsist Kişilerle İlişki Kurmanın Yolları

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Gerçeğinize Sahip Çıkın

İnsanın kendine değer vermesi son derece önemli ve güzel olsa da aşırısının çeşitli sorunlara neden olduğu da bir gerçek. Kendine aşırı derecede önem veren, yalnızca kendi isteklerini önemseyen, hayranlık duyulma ihtiyacı duyan, empati yapmayan ve hatta kibirli bir duruş sergileyen kişiler narsist olarak tanımlanıyor. Ve bu kişilerle ilişkiler de oldukça sorunlu oluyor.

Los Angeles’ta yaşayan Klinik Psikolog Dr. Ramani Durvasula da duygusal istismar konusunda önerilerde bulunurken bir narsistle ilişkiden kaçınmanın yöntemlerini sıralıyor.

Gaslighting Yöntemine Dikkat

Dr. Ramani, ilk adımın kendi gerçeğinize ve gerçekliğinize sahip olmak olduğunu açıkladı. Gaslighting için uyardı. Gaslighting, bir tür manipülasyon ve taciz yöntemi. Çeşitli yönlendirmelerle kişiyi kendi akıl sağlığını sorgulamaya iter. Ramani bu yüzde kişinin kendi gerçekliğine sahip olmasının gaslighting için en önemli şey olduğunu söylüyor: “Yeni bir ilişkide gaslighting’e direnmek, narsist kişinin hüsrana uğramasına ve daha kolay hakim olabileceği bir hedefe doğru ilerlemesine neden olabilir.” Ünlü psikolog, eğer gaslighting’e maruz kalıyorsanız, özür dilemek yerine sadece ‘Ben böyle hissediyorum’ demeniz ve sonra ayrılmanız gerektiğini söylüyor.

Yüzeysel Özelliklere Odaklanmayı Bırakın

Dr. Ramani, narsist bireylerden uzak durmak için karizmaya ve çekiciliğe kapılmayı bırakmayı ve zekâ, eğitim, görünüş, zenginlik ve başarı gibi özelliklerde kaybolmamayı öneriyor: “Biriyle ilk tanıştığınızda, onun diğer insanlarla nasıl etkileşime girdiğine, stres ve hayal kırıklığı etkisi altında nasıl davrandığına da dikkat etmelisiniz.” Dr. Ramani insanlara birden fazla ikinci şans vermemeniz gerektiğini, bunun onların narsisistik eğilimlerini sürekli olarak size göstermelerine olanak sağlayacağını ve ayrılma korkusu yaşamamanız gerektiğini de belirtiyor.

Daha Sağlıklı Bir Sosyal Ağ Oluşturun

Dr. Ramani’ye göre narsistlerden kaçınmak için en iyi 8 ipucu şunlardır:

  1. Gerçeğinize ve gerçekliğinize sahip olun.
  2. Karizmaya ve çekiciliğe kapılmayı bırakın.
  3. Yüzeysel niteliklerde kaybolmayın.
  4. Diğer insanlara nasıl davrandıklarını izleyin.
  5. Stres veya hayal kırıklığı altında nasıl davrandıklarını öğrenin.
  6. Nefes alın ve işleri yavaştan alın.
  7. Birden fazla ikinci şans vermeyi bırakın.
  8. Daha sağlıklı bir sosyal çevre oluşturun.
Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!