Türkiye İktisadi Yönelim ve Reel Kesim Güven Endeksi Mart Ayı Raporu Açıklandı

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

İktisadi Yönelim Anketi Sonuçları Değerlendirildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan Mart ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi raporu incelendi. İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, 1731 imalat sanayisinde faaliyet gösteren iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılarak toplulaştırıldı.

Reel Kesim Güven Endeksi Yükseldi

Mart ayında Reel Kesim Güven Endeksi, geçen aya göre 2,9 puan artarak 104,4 seviyesine çıktı. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise 1,5 puan artarak 103,5 seviyesinde gerçekleşti.

Anket Sorularına Göre Endeks Değerlendirmesi

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç aydaki üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarı gibi faktörler endeksi artış yönünde etkilerken, mevcut toplam sipariş miktarı ve sabit sermaye yatırım harcamaları azalış yönünde etkiledi.

Değerlendirmeler ve Beklentiler

Üretim hacmi ve istihdam beklentileri güçlenirken, sabit sermaye yatırım harcamalarına ilişkin beklentiler zayıfladı. ÜFE beklentisi %54,5’e geriledi. Satış fiyatlarına ilişkin beklentilerde de zayıflama görülürken, genel olarak endeks yönünde iyimserlik artış gösterdi.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!