​​Türkiye Otomotiv Endüstrisi Mart Ayı İhracatını Açıkladı

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Otomotiv Endüstrisi Mart Ayı İhracatı Yüzde 1,8 Azalışla 3 Milyar 225 Milyon Dolar

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye otomotiv endüstrisi mart ayı ihracatı 2023’ün aynı ayına göre yüzde 1,8 azalışla 3 milyar 225 milyon dolar olarak gerçekleşti. Endüstrinin dış satımdaki payı ise yüzde 14,3 oldu.

Yılın İlk Çeyreğinde Otomotiv Endüstrisi İhracatı Yüzde 6 Arttı

Yılın ilk çeyreğinde otomotiv endüstrisi ihracatı, geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 6 artışla 9 milyar 132 milyon dolara yükseldi. Otomotiv sektörünün alt ürün gruplarında ise tedarik endüstrisi ihracatı 1 milyar 297 milyon dolar, binek otomobil dış satımı 881 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı 647 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı 264 milyon dolar, çekiciler ihracatı ise 103 milyon dolar olarak kaydedildi.

En Büyük Pazar Almanya

Tedarik endüstrisinde en fazla ihracat Almanya’ya yapılırken, binek otomobillerde Fransa, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda Birleşik Krallık ve otobüs-minibüs-midibüs ürün grubunda Fransa en çok tercih edilen pazarlar oldu. Mart ayında Almanya’ya yapılan 409 milyon dolarlık ihracatla en büyük dış satım kaydedilen ülke konumunu korurken, Fransa 365 milyon dolarla ikinci sırayı aldı ve üçüncü sırada ise 330 milyon dolarlık ihracatla İtalya yer aldı.

Avrupa Birliği ülkelerine yapılan dış satım, geçen senenin mart ayına göre yüzde 8 azalışla 2 milyar 127 milyon dolar olarak gerçekleşirken, diğer Avrupa ülkelerine ihracat arttı. Orta Doğu ve Afrika ülkelerine ise sırasıyla yüzde 44 ve yüzde 31 ihracat artışı yaşandı.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!