“KUYU” İMGELEMİ İLE YENİDEN DOĞUŞ’A IŞIK TUTAN HASAN ÇEVİK GALERİ DİANİ’DE

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

RENK VE IŞIĞI DOĞA SAHNESİNDE ÖZGÜRLEŞME SİMGESİ OLARAK KULLANAN HASAN ÇEVİK, YENİ ESERLERİNİ FİGÜRLER VASITASIYLA KUYU İMGESİ ETRAFINDA ÖRÜYOR.

KOLEKSİYONERLERİN SON YILLARDA ÖZELLİKLE YAKINDAN TAKİP ETTİĞİ 

YENİ KUŞAK SANATÇILARDAN HASAN ÇEVİK’İN 

“KUYU” ADLI SERGİSİ 5 MART – 23 MART TARİHLERİ ARASINDA  

GALERİ DİANİ’DE İZLENİLEBİLİR.

 

Kuyu imgesi Şeyh Galip’in ‘Hüsn-ü Aşk’ mesnevisinde dış dünyadan iç dünyaya geçişi ifade eder. Karanlık, kapalı ve bilinmez olan kuyu, kendini biricik varlık olarak gören insanın ruhsal kaosunun dibi gibidir. Fakat bu dip aynı anda bir kendiyle yüzleşme ve aydınlanmadır, dolayısıyla başkalaşarak karanlıktan çıkıştır. İşte bu zengin anlam bütünlüğü içerisinde “Kuyu imgesi” Hasan Çevik’in üçüncü solo resim sergisinde karşımıza çıkıyor. Ressamın Galeri Diani’deki bir önceki kişisel sergisi olan ‘Sessiz’de doğaya dönük kendine has duyumsayışının simgesel izinde değerlendirilebilecek olan ‘Kuyu’, Çevik’in daha çok figürü ön plana aldığı resimlerinden oluşmaktadır. Tekli ve ikili figür gruplarının, nispeten, doğa sahnesindeki ağaç vb. natüralist biçimlerin önünde, renk ve ışığın son derece özgür bir armonik yapı içinde kullanıldığını görüyoruz.

Hasan Çevik’in sergisine  adını veren ‘Kuyu’ imgesi, figürlerin adeta kendileriyle yüzleştikleri, belki kendi karanlıklarını fark edip yaşam enerjisiyle aydınlanıp yeniden doğuş yaşadıkları bir ayna gibi karşımıza çıkıyor. Sergide sadece kuyu değil ağaç imgesi de yine ressamın kendi biçimsel yaklaşımıyla ana elaman olarak kompozisyonlarda yerini alıyor.

 

HASAN ÇEVİK KİMDİR?

1976 yılında Erzincan’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul’da okudu. 2000 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler M.Y.O. Turizm Rehberliği Ön Lisans   Bölümünden mezun oldu.  2004 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim Öğretmenliği Bölümünde Lisans diplomasını aldı. Yüksek lisans eğitimini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünde Prof. Aydın Ayan danışmanlığında “Türk Resim Sanatında İstanbul Görünüleri” isimli eser-metin çalışmasıyla 2010 yılında tamamladı. 2017 yılında MSGSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünde Prof. Aydın Ayan danışmanlığında “İskandinav Sanatında Görünü Resmine Simgesel Yaklaşımlar” isimli eser-metin çalışmasıyla sanatta yeterlilik derecesini aldı. Resim eğitimi yanı sıra; heykel, özgün baskı, gravür, fresk, mozaik ve vitray atölyelerinde eğitim gördü. Halen İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümünde Dr.Öğrt.Üyesi olarak ders vermekte ve Bölüm Başkanlığı görevini yürütmektedir. 2016 Yılında MSGSÜ Tophane-i Amire KSM Sarnıç Galeri’de “Taş ve Zaman” isimli ilk solo sergisini, sonrasında ise 2019 Yılında Galeri Diani’de ‘Sessiz’ isimli ikinci solo sergisini açtı. Yurt içinde çok sayıda resim sergisine katıldı. Resim çalışmalarına İstanbul’daki atölyesinde devam etmekte ve profesyonel turist rehberliği yapmaktadır

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!