Lavrov: ABD ve AB’nin totalitarizmi yayma girişimleri kabul edilemez

Lavrov: ABD ve AB'nin totalitarizmi yayma girişimleri kabul edilemez
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ve AB’nin totalitarizmi yayma girişimlerinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı’nın totalitarizmi yayma girişimlerini eleştirdi.

Batı tarafından uygulanan ve hiçbir uluslararası hukuki dayanağı olmayan yasa dışı tek taraflı yaptırımları dikte yöntemlerinin bir örneği olarak niteleyen Lavrov, “Pandemi koşullarında bu tür kısıtlamalar, gelişmekte olan bazı ülkelerin koronavirüsle mücadele kabiliyetini büyük ölçüde azaltıyor” dedi.

Lavrov, “Başta ABD, AB ve diğer müttefikleri olmak üzere Batılı meslektaşlarımız tarafından dünya meselelerinde totalitarizmi daha fazla yaymak için atılan bu tür adımları kabul edilemez buluyoruz. Bu adımlar, uluslararası arenadaki tüm demokrasi ve çok taraflılık ilkelerini çiğniyor” ifadelerini kullandı.

Batı’nın artık uluslararası hukuk normlarına aldırış etmediğinin altını çizen Lavrov, Batılı ülkelerin kendi kurallarına uyulmasını ve kendilerinin belirlediği düzene ayak uydurulmasını istediğini belirtti.

koronavirüs aşıları
© AFP 2021 / OLIVER BUNIC
Gintsburg: Moderna’nın aşısının dünyanın en iyisi olarak seçilmesi siyasi bir karar

Lavrov, Rusya’nın tüm ülkeleri uluslararası anlaşmazlıkların çözümünde güce dayalı yöntemleri kullanmaktan vazgeçmeye ve BM Tüzüğü’ndeki ilkeleri esas almaya çağırdığını kaydederek diğer ülkelerin içişlerine müdahale edilmemesinin, ülkelerin egemenliğine saygı duyulmasının ve güç kullanma tehditlerinin bir kenara bırakılmasının sağlanması gerektiğini vurguladı.

Batılı ülkelerin çok kutuplu dünya kurma sürecini engellemeye çalıştığına da dikkat çeken Lavrov, “Bunun için, uluslararası hukukun ikamesi olarak tasarlanan bir kavram olan ‘kurallara dayalı düzen’ kavramı öne çıkarılıyor. Ancak bu kurallar kapalı formatlarda geliştiriliyor ve daha sonra diğer herkese empoze ediliyor” diye konuştu.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!