Pentagon, aşırıcılıkla mücadele için harekete geçiyor: Askeri faaliyetler aşamalı olarak durdurulacak

Pentagon, aşırıcılıkla mücadele için harekete geçiyor: Askeri faaliyetler aşamalı olarak durdurulacak
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

ABD’de 6 Ocak’taki Kongre baskınının yankıları sürerken, Pentagon, içindeki aşırı sağa ve beyaz üstünlüğünü savunan ideolojilere karşı mücadele önlemleri açıkladı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, genel askeri faaliyetlerin aşamalı olarak durdurulması talimatı verirken, Bakanlık Sözcüsü John Kirby, “Nasıl başa çıkabileceğimizi bilmiyoruz” dedi.

Kongre binası saldırganları arasında ordu ile bağlantılı şüphelilerin olması ve ABD Başkanı Joe Biden’ın 20 Ocak’taki yemin töreni için Washington’da tam teçhizatlı olarak görevlendirilmiş 25 bin Ulusal Muhafız askerinin güvenlik taramasından geçirilmesinin ardından Pentagon aşırılıkla mücadele önlemleri almak için harekete geçti. 

Biden döneminde göreve başlayan ABD’nin ilk siyah Savunma Bakanı Lloyd Austin, ordunun ‘ırkçılardan ve aşırılık yanlılarından kurtarılması gerektiğini’ bildirdi. 

Bakanlık sözcüsü John Kirby, Austin’in kuvvet komutanlarıyla yaptığı görüşmeden sonra, ABD ordusu içinde aşırılıkla mücadele önlemleri alınabilmesi için genel askeri faaliyetlerin aşamalı olarak durdurulması talimatı verdiğini açıkladı. 

6 Ocak’taki Kongre baskının ardından kuvvet komutanları ordu içinde aşırılıkla mücadele konusunda baskı altında kalmıştı.

Kirby, “Bu konuyla bundan sonra anlamlı, üretken ve somut bir şekilde nasıl başa çıkabileceğimizi bilmiyoruz. (Austin) toplantıyı bu nedenle yaptı ve bu nedenle yeni bir talimat verdi” dedi. 

Pentagon ABD ordusunun rutin faaliyetlerinin durdurulmasının dakikalar veya saatler boyunca mı süreceği, ya da komutanların bu sırada aşırılıkla mücadele için ne yapacakları konusunda açıklama yapmadı.

Açıklamanın Başkan Joe Biden’ın Pentagon’unun yakın vadeli herhangi bir somut eyleminin habercisi olup olmadığı veya bu duraksamanın Austin’in sorunu kabul ettiğini ve çözüm çalışmalarının devam ettiğini gösteren sembolik bir hareket olup olmadığı henüz belirsiz. 

Ayrıca Pentagon,  taraman geçirdiği 25 bin Ulusal Muhafız askerler arasında beyaz milliyetçi ideolojiye sahip olan kişilerin olup olmadığı veya bu kişilerin sayısıyla ilgili henüz bir veri paylaşmış değil.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!