İzmir Körfezi’nde Deniz Marulu Artışı Endişe Verici Boyutlara Ulaştı

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Çakalburnu Dalyanı Deniz Marullarıyla Kaplandı

İzmir Körfezi’nde sıklıkla görülen deniz marulu, özellikle İnciraltı mevkiinde bulunan Çakalburnu Dalyanı’nda ciddi oranda artış gösterdi. Yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan bu alan, giderek artan kirlilik nedeniyle %80’i deniz marullarıyla kaplandı.

Prof. Dr. Doğan Yaşar’dan Uyarı

TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, yaşanan durum hakkında şu açıklamalarda bulundu:
“Körfezin ortasında önceki günden beri plankton patlaması yaşanıyor. Birkaç gün önce Bostanlı civarlarında da vardı. Gün geçtikçe durum kötüleşiyor. Çakalburnu Dalyanı bataklık olmaya doğru gidiyor. Körfez, denize girilebilecek halden derin bir komaya girmiş duruma geldi.”

Kirlilik ve Deniz Marulu Artışı

Prof. Dr. Yaşar, 2012-2013 yıllarına kadar Çakalburnu Dalyanı’nda hiç deniz marulu görülmediğini belirtirken, son yıllarda artan kirlilikle birlikte deniz marulu popülasyonunda ciddi artış yaşandığını ifade etti. Bu durumun ekosistemi olumsuz etkilediğini ve bataklık haline gelmesi durumunda kuşların bu alana gelmeyeceğini vurguladı.

Çözüm Yolları

Yaşanan sorunun çözümü için arıtılmadan gelen suların engellenmesi, derelerdeki beton yapıların kaldırılması ve bilimsel yöntemlere başvurulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yaşar, ekosistemin korunması ve kuş cennetinin bataklığa dönüşmemesi için acil tedbirler alınması çağrısında bulundu.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!